El seny si no va acompanyat d'una ferma voluntat de combat només serveix per tapar covardies. Francesc Macià

10 de febrer 2006

12 anys de Revolució social


L'1 de gener de 1994 entrà en vigor el NAFTA un acord per el qual els Estats Units, Canadà i Mèxic obrien les seves fronteres per tal de facilitar el lliure comerç i així fer un pas més cap a la unificació de mercats. Tot i que pot semblar molt bonic, la jugada era fàcil de veure i el govern mexicà encegat per l'afany de protagonisme el va signar.

El que va passar i realment segueix passant és que Mèxic va obrir les seves fronteres abans de tenir un mercat nacional prou fort i consolidat per aguantar l'allau de productes nordamericans al qual serien sotmeses les empreses mexicanes, eixamplaria més les diferències entre rics i pobres i marginaria encara més a les comunitats indígenes mexicanes.

Aquest últim factor fou primordial per fer despertar d'una marginalitat que durava ja prop més de 500 anys les comunitats indígenes les quals van pendre 11 ciutats de Chiapas organitzades entorn l'EZLN. Podem dir que després de 12 anys d'autèntica revolució social per garantir els drets de les comunitats indígenes enfront l'imperialisme i el neocolonialisme nordamericà l'EZLN ha esdevingut una autèntica plataforma per donar veu als més pobres i als qui menys tenen.

Endavant amb la Revolució Zapatista!

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

endavant !

i també endavant amb la causa Sandinista a Nicaragua... i amb totes les causes i revolucions de llatinoamèrica, que no són poques...

Salut !

9:31 p. m.

 
Anonymous Anònim said...

Enjoyed a lot!
» » »

8:16 a. m.

 
Anonymous Anònim said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » »

3:27 a. m.

 
Anonymous Anònim said...

That's a great story. Waiting for more. Hiking 2bbackpack http://www.block-internet-pop-ups.info/removalspybotspywareblockpopupads.html Block pop ads free Remove popup blocker google Ultracet heroin

12:53 a. m.

 
Anonymous Anònim said...

Excellent, love it! » »

12:00 a. m.

 
Blogger robsup2007 said...

Jo tinc un amic que viu a Mèxic i el que has relatat en aquest post es completament cert. Però no és pas una cosa pr`opia de Mèxic, sinò molt comú a tot el mon i especialment a America Llatina. Hi han paisos extremadament pobres que en el seu afan descarat per aconseguir més protagonisme fan coses com aquestes, obrir el seu mercat a l'exterior sense abans disposar d'un mercat interior prou fort com per poder soportar les embestides de productes extrangers i més cars que empobreixen reialment la pròpia economía del país.

3:50 p. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home